AdSense

poniedziałek, 8 lutego 2021

Babka pomarańczowo - czekoladowa

          Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka pomarańczowo - czekoladowa, upieczona na podstawie zmodyfikowanego przepisu na popularną  "Zebrę".

5 jajek

2,5 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową DELEKTA

1 szklanka soku pomarańczowego 100% (np.HORTEX)

1 szklanka oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao rozpuszczalne np. PUCHATEK lub NESQUIK 

ok. 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynki

          Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Nie przerywając miksowania dodawać porcjami, na przemian sok pomarańczowy i olej, a następnie cukier ze skórką pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną połączyć z kakao rozpuszczalnym. Do  natłuszczonej foremki wlać najpierw jasne ciasto, a na wierzch kakaowe.  Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Gotową babkę polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

AdSense