Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka pomarańczowo - czekoladowa, upieczona na podstawie zmodyfikowanego przepisu na popularną "Zebrę".
5 jajek
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową DELEKTA
1 szklanka soku pomarańczowego 100% (np.HORTEX)
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao rozpuszczalne np. PUCHATEK lub NESQUIK
ok. 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynki
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Nie przerywając miksowania dodawać porcjami, na przemian sok pomarańczowy i olej, a następnie cukier ze skórką pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną połączyć z kakao rozpuszczalnym. Do natłuszczonej foremki wlać najpierw jasne ciasto, a na wierzch kakaowe. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Gotową babkę polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
Interesująca babka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam.
OdpowiedzUsuń