Jeszcze jeden prosty sposób na cukinię. Obok cukinii panierowanej w bułce tartej, pewną odmianą może być cukinia panierowana w sezamie.
Składniki:
Cukinia
1-2 jajka
czosnek granulowany
sól, pieprz
biały sezam do panierowania
olej do smażenia
Umytą cukinię, pokroić w plastry grubości 1 cm, posolić z obu stron. Plastry ułożyć na sicie, pozostawić na 1 godzinę. Po tym czasie każdy plaster osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko uciskając. Jajka rozbełtać z odrobiną wody, dodatkiem pieprzu i czosnku. Cukinię zamaczać w jajku, po czym panierować w sezamie. Usmażyć na lekko złocisty kolor. Ponownie ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Z chęcią spróbuję takiej cukinii ;)
OdpowiedzUsuńDość popularna jest cukinia panierowana w bułce tartej. Polecam panierowanie w sezamie. Smacznego.
OdpowiedzUsuń