Szybkie i bardzo dobre ciasto z masą kajmakową i gorzką czekoladą. Trochę inna wersja awaryjnego ciasta "na łyżki", które można znaleźć tutaj.
Na ciasto:
18 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
13 łyżek cukru
20 łyżek oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1
opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny (roztopić)
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1
żółtko
Dodatkowo:
około 70 g gorzkiej czekolady 70%
około 350 g masy krówkowej
Wszystkie
składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę (23cm x 32cm) wyłożoną
papierem do pieczenia. Na wierzchu kłaść łyżeczką małe porcje
masy krówkowej, następnie rozsypać grubo posiekaną czekoladę.
Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
dodać pozostałe składniki. Zagnieść palcami. Ciasto posypać
gotową kruszonką, Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz