Proste bułeczki śniadaniowe z dodatkiem ziemniaków i mąki żytniej razowej. Miękkie i sprężyste.
około 500 g mąki pszennej typ 650
duża, kopiasta łyżka mąki żytniej razowej
około 200 g ugotowanych ziemniaków
2 płaskie łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć wszystkie składniki w jednym naczyniu, wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną silikonową stolnicę lub do natłuszczonej miski, przykryć. Pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, po czym podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć, zwinąć rulonik, ponownie rozciągnąć, zwinąć i uformować kulkę. Tak uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na kilkanaście minut. Podrośnięte bułki naciąć ostrym nożem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Na dno piekarnika wylać pół szklanki wody. Piec 15 - 20 minut, do momentu gdy bułki lekko się zarumienią. Studzić na kratce.
Z ziemniakami... Musze spróbować ;)!
OdpowiedzUsuńTe ziemniaki znalazły się tam, ponieważ akurat zostały z obiadu. Bułki wyszły przyzwoite i wg mnie trochę dłużej zachowały świeżość.
OdpowiedzUsuń