AdSense

piątek, 17 czerwca 2022

Prosty sernik

           Łatwy, miękki i puszysty sernik. Jeden z tych, które zawsze wychodzą i zawsze szybko znikają.


Ciasto:
12,5 dag margaryny KASIA
3 żółtka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
7 żółtek
10 białek
25 dag masła lub margaryny KASIA
35 dag szklanki cukru
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
aromat pomarańczowy

          Ze składników przeznaczonych na ciasto zagnieść palcami kruszonkę. Blaszkę (u mnie 23x32) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną kruszonkę przenieść do blaszki, lekko ugnieść palcami. Przygotować masę serową. Z białek i połowy cukru ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać budyń. Żółtka miksować z pozostałym cukrem dodając małymi porcjami masło. Miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodawać ser, wlać kilka kropel aromatu. Na końcu dodać pianę, delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasto. Piec z termo obiegiem, w temperaturze 160 stopni, około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć  i uchylić piekarnik. Sernik wyjąć, gdy trochę przestygnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense