AdSense

niedziela, 24 lipca 2022

Ciasto z porzeczkami i lukrem kokosowym

           Szybkie i łatwe ciasto z porzeczkami. W sam raz na lato, gdy łatwo o owoce, a my nie chcemy spędzać wiele czasu w kuchni. Zawsze się udaje.

 Ciasto:

20 łyżek mąki pszennej

1 łyżka kakao

15 łyżek cukru

20 łyżek oleju

3 duże jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka


Kruszonka:

1/4 kostki masła (roztopić)

3 łyżki mąki

4 łyżki cukru

1 żółtko

Dodatkowo:

około 2 szklanek czerwonej porzeczki lub inne owoce

około 1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek likieru kokosowego


           Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę (23cm x 32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać umyte i obsuszone porzeczki. Do suchych składników, przeznaczonych na kruszonkę, dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz żółtko. Szybko zagnieść palcami kruszonkę. Gotową pokryć owoce. Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni. Podczas pieczenia utrzeć gęsty lukier z cukru pudru oraz likieru kokosowego. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto oblać przygotowanym lukrem. W razie potrzeby lukier rozprowadzić delikatnie tylną stroną łyżki. Wystudzić.






2 komentarze:

  1. Z innymi owocami byłoby idealnie, nie mogę jeść porzeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z lukrem komponują się dobrze kwaskowate owoce. Może wiśnie?...

      Usuń

AdSense