Szybkie i łatwe ciasto z porzeczkami. W sam raz na lato, gdy łatwo o owoce, a my nie chcemy spędzać wiele czasu w kuchni. Zawsze się udaje.
Ciasto:
20 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
15 łyżek cukru
20 łyżek oleju
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Kruszonka:
1/4 kostki masła (roztopić)
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 żółtko
Dodatkowo:
około 2 szklanek czerwonej porzeczki lub inne owoce
około 1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek likieru kokosowego
Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę (23cm x 32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać umyte i obsuszone porzeczki. Do suchych składników, przeznaczonych na kruszonkę, dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz żółtko. Szybko zagnieść palcami kruszonkę. Gotową pokryć owoce. Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni. Podczas pieczenia utrzeć gęsty lukier z cukru pudru oraz likieru kokosowego. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto oblać przygotowanym lukrem. W razie potrzeby lukier rozprowadzić delikatnie tylną stroną łyżki. Wystudzić.
Z innymi owocami byłoby idealnie, nie mogę jeść porzeczek.
OdpowiedzUsuńMyślę, że z lukrem komponują się dobrze kwaskowate owoce. Może wiśnie?...
Usuń