Kruche ciasto ze śliwkami i pianką, z dodatkiem wiórek kokosowych. Można oczywiście użyć innych owoców, ale to połączenie naprawdę dobrze smakuje.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g masła
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka kokosowa:
5 białek
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1 duże (na 3/4 L mleka) opakowanie budyniu śmietanowego
100 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
około ½ kg śliwek
Śliwki umyć, osuszyć, a następnie pozbawić pestek. Każdy owoc pokroić na kilka kawałków.
Mąkę wysypać na stolnicę. Chłodne masło posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i dalej wyrabiać palcami na kruszonkę. Połowę kruszonki rozłożyć na dnie blaszki (u mnie 23 cm x32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃, podpiekać przez około 15 minut. W czasie pieczenia przygotować piankę kokosową.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania wlewać powoli olej. Miksować jeszcze chwilę, po czym zmniejszyć obroty i wsypać proszek budyniowy. Na końcu dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Gotową piankę rozprowadzić na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć kawałki śliwek i rozsypać pozostałą kruszonkę. Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub strużkami polewy czekoladowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz