Fantazyjny sernik z kakaowym ciastem. Raczej dość popularny. W sieci krąży sporo przepisów, w których łączy się masę serową z ciastem biszkoptowym. W bardzo starym przepisie, według którego piecze się ten sernik w mojej rodzinie, stosuje się ciasto ucierane.
Ciasto kakaowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
125 g margaryny
2 jajka
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami pozostałe składniki. Białka ubić na sztywno,połączyć z ciastem. Upiec w blaszce o wymiarach 23 cm x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180oC. Upieczony placek przestudzić, a następnie wyjąć z blachy i pokroić wzdłuż, na 8 lub 10 pasów.
Masa
serowa:
1½ kg tłustego, zmielonego twarogu
5 jajek
250 g masła lub margaryny
2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku migdałowego
Masło rozpuścić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Ser wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Dodać aromat i rozpuszczony tłuszcz. Uzyskaną, jednolitą masę połączyć z pianą z białek. Delikatnie wymieszać. Blaszkę ponownie wyłożyć papierem. Ułożyć w równych odstępach połowę przygotowanych pasów ciasta kakaowego. Wolne miejsca wypełnić połową masy serowej. W taki sam sposób ułożyć na wierzchu drugą warstwę z pasów ciasta i sera, tak aby na przekroju powstała szachownica. Piec około 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić, oblać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
60 g masła lub margaryny mlecznej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody
Wszystkie
składniki włożyć do naczynia. Ogrzewać na małym ogniu cały
czas mieszając, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć
z ognia i mieszać jeszcze chwilę. Gorącą polewą oblać ciasto.
Odpada, bo część jest sernikiem.
OdpowiedzUsuń