Ciasto:
2½ szklanki mąki
½ szklanki letniego mleka
½ szklanki letniej wody
3 łyżki oleju
2½ dag drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
3-4 kromki chleba
1 jajko
Dodatki:
około 50 dag sera ( u mnie mozarella + gouda)
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu
suszony czosnek
przyprawa do pizzy
Mąkę wsypać do naczynia, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać połową przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki ciasta, chwilę wyrabiać ręcznie bądź hakiem w misie miksera. Ciasto ma być raczej luźne. Chleb pokroić w kostkę, dorzucić do ciasta, wymieszać. Nie ma znaczenia rodzaj chleba. Ja miałam ciemny wieloziarnisty. Gotowe ciasto odstawić na kilkanaście minut do lekkiego napuszenia. Dużą blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia, można lekko obsypać mąką. Gotowe, podrośnięte ciasto wyłożyć na środek blachy, rękami oprószonymi mąką lub natłuszczonymi olejem spłaszczyć, a następne uformować jak największe koło. Ketchup i przecier wymieszać dodając odrobinę czosnku, rozprowadzić na całej powierzchni ciasta. Posypać przyprawą do pizzy, a następnie serem startym na grubej tarce. Na ser można położyć ulubione dodatki. Można też odłożyć trochę sera, aby posypać nim pizzę dopiero pod koniec pieczenia. Odstawić na kilka minut, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 220℃. Piec około 15- 18 minut. Upieczoną pizzę zsunąć na deskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz