Krokiety tradycyjne, czyli krokiety z mięsem i kapustą. W ostatnim czasie chyba straciły trochę na popularności, a szkoda bo naprawdę dobrze smakują. Są świetnym sposobem na wykorzystanie gotowanego mięsa np. z rosołu.
Naleśniki:
2½ szklanki mąki pszennej
około 2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli, pieprzu, Vegety
Farsz:
70 dag gotowanego mięsa wołowego (np. z rosołu)
30 dag odciśniętej kapusty kiszonej
1 cebula średniej wielkości
1-2 ząbki czosnku
5 dag smalcu
1 jajko
Dodatkowo:
Olej do smażenia
bułka tarta
2-3 jajka, 2-3 łyżki wody
sól, pieprz, przyprawy typu Vegeta i Magi
Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub dosypać mąki, tak aby uzyskać ciasto, które łatwo rozleje się na patelni. Gotowe ciasto pozostawić na 30-40 minut, po czym smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim. Gdy wszystkie będą gotowe przykryć je drugim talerzem, aby nie obeschły i nie pękały.
Kapustę przepłukać na sicie, odsączyć, a następnie zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Wystudzić, po czym odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym smalcu. Przestudzić. Mięso przeznaczone na farsz zmielić razem z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, smalec ze smażenia cebuli, przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Gotowy farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć krokiety. Jajka roztrzepać z wodą. Krokiety zanurzać w jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoty kolor, w dość głębokim tłuszczu. Usmażone układać na ręczniku papierowympapierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz