Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo uniwersalne kluseczki jogurtowe. Tutaj w wersji wytrawnej, podane z duszoną i poszarpaną wieprzowiną oraz surówką. Ze smakiem i dodatkami można pofantazjować.
3 duże jajka
około 600 g jogurtu greckiego
6 kopiastych łyżek mąki pszennej typ 500
4 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
duża szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
szczypta pieprzu
Kluski można przygotować ręcznie lub przy pomocy miksera, na wolnych obrotach. W dużym garnku nastawić osoloną wodę. W misie miksera wymieszać jajka, jogurt, sodę, sól i pieprz, a następnie wsypać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto musi być gęste na tyle, aby przy pomocy łyżki można było formować kluseczki. Łyżkę zanurzać w gorącej wodzie, nabierać niewielkie porcje ciasta i kłaść na wrzątek. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, lekko przelać chłodną wodą. Osączone kluski oblać tłuszczem lub sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz