AdSense

środa, 15 lutego 2023

Serducha z ciasta parzonego

           Smażone serduszka z ciasta parzonego będą odpowiednie zarówno na Walentynki, jak i na tłusty czwartek. 




Ciasto:

200 g mąki pszennej

250 ml wody

90 g masła

4 jajka

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru wanilinowego


Dodatkowo:

olej do głębokiego smażenia (co najmniej 1 litr)

cukier puder


          Zagotować wodę razem z masłem. Gdy masło się rozpuści wsypać sól i mąkę. Mieszać energicznie, aż znikną grudki mąki, a ciasto stanie się jednolite i będzie odstawać od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, ucierając za każdym razem do całkowitego połączenia jajek z ciastem. W trakcie ucierania dodać również cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Gotowym ciastem napełniać rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką. Wyciskać ciasto na papier do pieczenia nadając kształt serduszek. Pociąć papier tak, aby na każdym kawałku było jedno serce. W garnku z szerokim dnem rozgrzać olej. Powinien mieć temperaturę 175oC. Układać serca papierem do góry. Po chwili smażenia papier odejdzie od ciasta. Należy go wówczas usunąć. Zrumienione serduszka przewrócić na drugą stronę. Smażenie trwa 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone serducha układać na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu obsypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense