AdSense

środa, 15 października 2014

Straccatiella na maślance

Łatwa i szybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki.


  
Biszkopt:
5 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka octu

Krem:
3 szklanki maślanki Stracatiella
1 opakowanie (330g) śmietany 30%
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
dżemu brzoskwiniowy
kilkanaście wiśni z alkoholu

        Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem.

        Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić.



2 komentarze:

AdSense