Mięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym.
około 50 dag mąki
5 dag drożdży
łyżeczka smalcu
2 łyżki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
2 jaja
szklanka wody
odrobina soli
Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym.
Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i
połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić
jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże i pozostałą wodę. Dobrze
wyrobić, dodać roztopione masło i smalec. Wyrabiać jeszcze chwilę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki. Przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość
zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić na 8 części. Na każdym kawałeczku ciasta położyć łyżeczkę masy krówkowej, zwijać rogale, układać na blaszcze wyłożonej matą silikonową. odstawić aby trochę podrosły. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą, piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz