AdSense

środa, 4 marca 2015

Rogale z masą krówkową

Mięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym.


około 50 dag mąki
5 dag drożdży
łyżeczka smalcu
2 łyżki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
2 jaja
szklanka wody
odrobina soli

Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym.


Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże i pozostałą wodę. Dobrze wyrobić, dodać roztopione masło i smalec. Wyrabiać jeszcze chwilę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić na 8 części. Na każdym kawałeczku ciasta położyć łyżeczkę masy krówkowej, zwijać rogale, układać na blaszcze wyłożonej matą silikonową. odstawić aby trochę podrosły. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą, piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense