AdSense

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Miętusek z truskawkami

          Kolejna propozycja na sezon truskawkowy to orzeźwiająca, miętowo-śmietankowa pianka na herbatnikach. Tym razem oczywiście z truskawkami, ale myślę, że z innymi owocami będzie równie dobrze smakować.


Pianka miętowa:
600 ml słodkiej śmietany kremówki
40 dag pastylek miętowych w czekoladzie
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
pół szklanki wody

Pianka śmietankowa:
600 ml słodkiej śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
pół szklanki wody

Dodatkowo:
Nutella lub krem Nuss milk (z Biedronki)
świeże truskawki
duże opakowanie herbatników kakaowych (370g)


          Śmietanę przeznaczoną na piankę miętową zagotować razem z pastylkami ciągle mieszając. Wystudzić, a następnie chłodzić w lodówce przez dobę. Następnego dnia w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 3 łyżeczki żelatyny i 2 łyżki cukru rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Schłodzoną (miętową) śmietanę ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania wlać strużką rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Gotową piankę wylać na herbatniki. Gdy lekko stężeje ułożyć kolejną warstwę ciastek. W podobny sposób przygotować piankę śmietankową. Wylać na herbatniki. Na wierzchu ułożyć truskawki, oblać strużkami Nutelli i obsypać pokruszonymi herbatnikami. Dobrze schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense