600 g mąki pszennej
około 300 ml mleka
15 g drożdży świeżych
5 dag masła
1 jajko
sól, pieprz
szczypta cukru
200 g mrożonego szpinaku
400 g pieczarek
1 mała cebula
1 większy ząbek czosnku
kilka łyżek oleju
Mleko lekko podgrzać, masło roztopić. Szpinak rozmrozić, przelać na sicie ciepłą wodą. Mąkę wsypać do większego naczynia, dodać pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, wymieszać. Zrobić wgłębienie, a następnie pokruszyć tam drożdże, posypać je odrobiną cukru,dodać kilka łyżek letniego mleka. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe mleko i jajko. Wymieszać. Wlać roztopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2/3 przygotowanego szpinaku. Wyrabiać jeszcze chwilę starając się równomiernie rozprowadzić szpinak. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką, po czym odstawić do momentu , aż ciasto podwoi objętość. Obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pozostały szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przestudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Odgazować. Podzielić na 16 kawałków. Formować na dłoni okrągłe placuszki, kłaść na każdym porcję nadzienia, po czym sklejać brzegi. Układać na stolnicy sklejeniem od spodu. Podrośnięte pampuchy gotować porcjami na parze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz