Popularne, ucierane ciasto z zatopionymi owocami. W sam raz na lato, gdy nie brakuje świeżych owoców.
Ciasto:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
duże opakowanie cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
dowolne owoce
cukier puder
Margarynę roztopić na małym ogniu. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i nadal ubijać.Porcjami dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Na końcu wlać strużką ciepłą margarynę. Ciasto wylać na blszkę (25x34) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 45 minut. Upieczone , ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz