AdSense

sobota, 16 listopada 2019

Klopsy w sosie pieczarkowo-brokułowym

            Z ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, z pieczywem.....  Jak, kto chce. Klopsy z mielonej wieprzowiny, w sosie z pieczarkami i brokułami.


1 kg karkówki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
pół opakowania serka Almette ze szczypiorkiem i cebulką
Vegeta, sól, pieprz
2 kostki rosołowe drobiowe np. KNORR lub KUCHAREK
30 dag pieczarek
pół główki niewielkiego brokuła
2 łyżki mąki
olej rzepakowy
mała cebula

            Mięso zmielić, dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, serek, jajko oraz na końcu łyżeczki soli, pieprzu i Vegety. Wyrobić jednolitą masę, po czym formować klopsy (10-11 sztuk). W większym naczyniu zagotować około 1 litr wody z kostkami bulionowymi. Klopsy wrzucać na wrzątek, gotować pod przykryciem 60 minut. Pieczarki obrać, pokroić, krótko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane klopsy wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Do garnka wrzucić przesmażone pieczarki i brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotować około 10 minut. W tym czasie, w innym naczyniu umieścić 6-7 łyżek oleju, obraną cebulę i 2 łyżki mąki. Przesmażyć, cały czas mieszając, aż mąka lekko się zrumieni. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania klopsów, następnie wszystko razem połączyć w naczyniu, w którym gotowały się klopsy. Wymieszać, aby powstał jednolity sos. Przyprawić do smaku. Gdy sos jest gotowy, umieścić w nim klopsy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense