FARSZ:
około 1 kg gotowanej wołowiny
1/2 kg kapusty kiszonej1 jajko
duża cebula
3 dag smalcu
sól, pieprz, przyprawa Vegeta lub Kucharek
CIASTO:
1 kg mąki
około 400 ml gorącej wody
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko
Ponadto:
do gotowania: woda, sól, olej
tłuszcz do polania - np. stopioną słoninę lub smalec ze zrumienioną cebulą
Około 3/4 przygotowanej mąki wysypać na stolnicę, schlapać całą ilością wrzącej wody. Dodać masło, przemieszać tępą stroną długiego noża, przestudzić, po czym wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto ma nie być zbyt twarde, ma się łatwo formować i sklejać. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać odrobinę wody. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, podzielić je na kilka części i uformować wałki, podsypując pozostałą mąką. Każdy wałek pociąć na mniejsze kawałki (podobnie jak przy formowaniu kopytek), następnie rozgniatać w palcach formując cienkie okrągłe lub owalne placuszki. Na każdym położyć porcję nadzienia i starannie skleić. Podczas formowania pierogów zagotować w dużym garnku około 3 litry wody + 1 łyżka soli i 1 łyżka oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzącą wodę, przemieszać. Gotować pod przykryciem 4 - 5 minut od momentu gdy wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową, po czym przelać zimną wodą na sicie. Osączyć. Przekładając do miski kolejne partie pierogów oblewać je tłuszczem, aby się nie posklejały.
cudowne pierożki:)
OdpowiedzUsuń