Po raz kolejny banalnie proste ciasto "na łyżki", które można modyfikować na wiele sposobów. Tym razem jako sernik dla leniwych i zabieganych. Może być z dodatkiem owoców lub bakalii, albo po prostu sernik z kruszonką.
Ciasto:
20 łyżek mąki pszennej
15 łyżek cukru
20 łyżek oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 opakowania cukru wanilinowego z cytrynową skórką
Kruszonka:
1/4 kostki miękkiej margaryny
4 łyżki mąki
5 łyżek cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego z cytrynową skórką
1 żółtko
Nadzienie:
1 kg serka waniliowego President
1 duży budyń (na 3/4 L mleka) waniliowy lub śmietankowy
2 jabłka
kilkanaście malin
2 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser wymieszać ze śmietaną, cukrem i proszkiem budyniowym. Masę wyłożyć łyżką na ciasto (nie trzeba wyrównywać). Jabłka obrać, pokroić na cienkie plastry, ułożyć na cieście. Posypać malinami poszarpanymi na mniejsze kawałki. Z podanych składników przygotować kruszonkę, wysypać na owoce. Ciasto piec około godziny, w temperaturze 175 stopni. Kroić gdy całkowicie ostygnie.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz