AdSense

czwartek, 14 listopada 2019

Paszteciki z mięsem wołowym i kapustą

            Paszteciki - popularne, lubiane i zawsze na czasie. Oczywiście najlepiej w duecie z czerwonym barszczem. Można je przygotowywać na wiele sposobów i na różne okazje. Tym razem paszteciki wypełnione farszem, z mięsa wołowego i kapusty kiszonej,  podobnie jak pierogi w poprzednim wpisie.


Ciasto:
2 kopiaste szklanki mąki typ 650.
2 łyżki gęstej śmietany 18%
250 g margaryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta drożdży instant,
szczypta proszku do pieczenia
1 jajko

Farsz:
Przepis na farsz  można znaleźć tutaj

Dodatkowo:
jajko do smarowania, kminek

            Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Każdą część cienko rozwałkować, starając się uformować prostokąt. Wzdłuż każdego z dłuższych boków prostokątów ciasta ułożyć farsz. Zawinąć z obu stron, tak aby z każdego kawałka ciasta utworzyć dwa rulony, przeciąć wzdłuż. Następnie każdy rulon pociąć na kawałki 2 - 3 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody, posypać kminkiem. Piec w temperaturze 190 stopni ok 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense