Oryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem.
Składniki:
ciasto:
7 - 8 ziemniaków średniej wielkości
1 szklanka mąki
1 jajko
olej do smażenia
Farsz I
20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe)
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Farsz II
1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej
kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić)
Łyżka oleju, sól, pieprz
Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym.
Jadłam to danie dawno temu na przyjęciu weselnym. Pamiętam że sos był pieczarkowy . Długo szukałam przepisu, bo nie wiedziałam jak się te placki nazywają. A tu proszę...w końcu znalazłam. Dziękuję. Jutro robię na obiad. Mniamm. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że bliny nie zawiodły oczekiwań i obiad smakował.
Usuń