Bardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują.
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1,5 szklanki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Lukier:
1 żółtko
15 dag cukru pudru
sok z połówki cytryny
Masło
utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i skórę otartą z cytryn,
porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu
dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim
piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier tzn. utrzeć wszystkie składniki. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem i
posypać bakaliami (najlepiej dość obficie). Wykrawać szklanką
półksiężyce. Najlepsze są na świeżo, później trzeba osłonić przed
obsychaniem.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz