AdSense

piątek, 8 marca 2013

Księżycowe ciastka wycinane szklanką

Bardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują.

20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1,5 szklanki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie

Lukier:
1 żółtko
15 dag cukru pudru
sok z połówki cytryny

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i skórę otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier tzn. utrzeć wszystkie składniki. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem i posypać bakaliami (najlepiej dość obficie). Wykrawać szklanką półksiężyce. Najlepsze są na świeżo, później trzeba osłonić przed obsychaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense