AdSense

czwartek, 14 marca 2013

Patyki drożdżowe

Ciasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka.
 Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i utoczyłam wałeczki. Wyszły całkiem fajne patyczki, takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów i nie ma zbyt dużo czasu, wtedy piecze się patyczki.

 2 i 3/4 szklanki mąki
 7/8 szklanki ciepłego mleka
 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
7 łyżek rozpuszczonego masła, lekko przestudzonego
1 jajko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 lyzeczki amoniaku

dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
 cukier kryształ
Wszystkie składniki dać do większej miski i wyrobić gładkie ciasto., Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić (np. na 32 częśći) i uformować wałeczki. Każdy posmarować roztopionym masłem i obsypać cukrem. Ukladac na blaszce wyłożonej papierem do piczenia, przykryc i pozostawić kilkanaście minut do napuszenia.Piec ok. 10 min w temperaturze 225 stopni, az beda zlociste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense