Ciasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka.
Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po
prostu podzieliłam ciasto na 32 części i utoczyłam wałeczki. Wyszły
całkiem fajne patyczki, takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy
trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów i nie ma
zbyt dużo czasu, wtedy piecze się patyczki.
2 i 3/4 szklanki mąki
7/8 szklanki ciepłego mleka
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
7 łyżek rozpuszczonego masła, lekko przestudzonego
1 jajko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 lyzeczki amoniaku
dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
cukier kryształ
Wszystkie składniki dać do większej miski i wyrobić gładkie ciasto., Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić (np. na 32 częśći) i uformować wałeczki. Każdy posmarować roztopionym masłem i obsypać cukrem. Ukladac na blaszce wyłożonej papierem do piczenia, przykryc i pozostawić kilkanaście minut do napuszenia.Piec ok. 10 min w temperaturze 225 stopni, az beda zlociste.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz