Masa kokosowa:
20 dag kokosu lub trochę więcej
13 dag tłuszczu
2/3 szklanki cukru
4 duże łyżki mleka
Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Ciasto:
25 dag mąki
25 dag margaryny
4 duże jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka cukru
Margarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe jajka, mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać przestudzoną margarynę, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszać jeszcze chwilę, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na jasno złoty kolor. Nałożyć kokos i piec jeszcze ok. 20 minut. Kroić dopiero gdy całkowicie wystygnie, gdyż wcześniej kruszy się kokos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz