AdSense

poniedziałek, 11 marca 2013

Wafelki z domową masą kaimakową

Pyszne wafelki. Smak z mojego dzieciństwa. Przełożone taką masą nie rozmakają i pozostają zawsze chrupiące.


1 opakowanie andruta
 0,5 litra mleka
1 szklanka cukru







Zagotować mleko, wsypać cukier i pozostawić na małym ogniu. Gotować, często mieszając(koniecznie, bo łatwo przypalić), do czasu aż  masa będzie mocno spieniona i nabierze złocistego koloru. Dla sprawdzenia można dać kroplę masy na talerzyk, nie powinna się rozpływać. Od razu przekładać wafle. Trzeba to zrobić szybko i dokładnie rozprowadzać, gdyż z takiej ilości wychodzi tej masy tak "na styk". Można oczywiście zrobić masę z większej porcji ale wtedy wafelki będą bardzo, bardzo słodkie i bardziej klejące. Przełożone wafle lekko obciążyć i pozostawić aby się dobrze skleiły. Pokroić w kwadraty lub w romby. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense