AdSense

środa, 17 kwietnia 2013

Babka z otrębami i orzechami

Przepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia.

Składniki:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
6 jaj
szklanka otrąb pszennych
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
łyżka kakao
10-15 dag posiekanych orzechów włoskich
cukier waniliowy






Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie
 części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę, gdyż w moim piekarniku trochę się przypaliła). Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense