AdSense

niedziela, 21 kwietnia 2013

Torcik serowy

W moim starym zeszycie z przepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik.
 ok. 30 dag herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania)
1/2 kg dobrego mielonego sera
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła lub margaryny
4 łyżki żelatyny
ok. 1 szklanka mleka
1 opakowanie galaretki
dowolne owoce, rodzynki
kilka kropel olejku migdałowego

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, na dno wysypać część połamanych ciastek. Żelatynę zalać niewielką ilością gotowanej, wystudzonej wody, gdy napęcznieje zalać gorącym mlekiem tak aby było 1/2 l płynu, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masło utrzeć z cukrem, dodać ser i utrzeć na jednolitą masę. Stopniowo dodawać całkowicie wystudzoną żelatynę, dodać rodzynki i olejek. Część masy wylać na ciastka w tortownicy, posypać pozostałymi, połamanymi ciastkami, wylać resztę masy serowej, na wierzchu ułożyć owoce. Jeżeli jest taka potrzeba wstawić tortownicę do lodówki, aby masa stężała. Właściwie tężeje bardzo szybko, niemal "od ręki". Na wierzch wylać galaretkę, schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense