AdSense

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą

Pyszne naleśniki dla łasuchów. Chociaż należałoby je traktować jako deser, to u mnie w domu często stanowiły danie obiadowe, zwłaszcza gdy dzieci były młodsze.

Przykładowy przepis na naleśniki :
Po 1 i 1/2 szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej)
2 szklanki mąki

1 jajko
1/3 szklanki oleju
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cukru waniliowego
odrobina soli
Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto "odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki.

Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz).
10 dag cukru
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła lub margaryny
Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej  ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami  masło. Mieszać do połączenia składników.
Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem czekoladowym.

Przykładowy przepis na polewę czekoladową:
1/2 kostki margaryny
7 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
kilka łyżek mleka
Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka.

Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.pl

Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.pl
Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.pl
Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego. Wartości odżywcze na extra.smaczny.pl:

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.pl
Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła cukier waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego. Wartości odżywcze na extra.smaczny.pl:

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec
Copyright © Smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense