AdSense

wtorek, 30 kwietnia 2013

Schab nadziewany - wędlina

Pyszny schab z forum cincin.cc. Polecam.Smaczna i efektowna wędlina, a przy tym proste i nie bardzo czasochłonne przygotowanie. 

Składniki:
ok 1 kg schabu
Kilka kabanosów ( ja użyłam kiełbaski żywieckie w ilości 3 szt.)
Sól peklowa
Ziarenka smaku lub inna tego typu przyprawa
Żelatyna  (opcjonalnie)

Kabanosy podzielić na kawałki trochę dłuższe od kawałka schabu, zamrozić ( zmrożone łatwiej wepchnąć w mięso). Schab umyć, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć kabanosy, następnie natrzeć solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może przed zawinięciem w folię dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny  Obwiązać sznurkiem lub dratwą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia schab w folii ułożyć na sitku do gotowania na parze, doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Wystudzić, włożyć do lodówki aby stężała galaretka. Wyjąć z foli. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense