AdSense

wtorek, 8 kwietnia 2014

Biszkopt przekładany

        Biszkopt z kremem, owocami i galaretką to bardzo popularne połączenie. Jednak w zależności od doboru składników może smakować bardzo różnie. Proponuję biszkopt przełożony kremem budyniowym i galaretką agrestową z pomarańczami, posypany cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka.





Biszkopt:
8 dużych jajek
9 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 łyżek mąki krupczatki
2 łyżki octu
2 łyżki oleju


Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, dodać ocet i olej i jeszcze miksować. Następnie dodać mąkę (polecam krupczatkę) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec, wystudzić i przekroić na dwie części.

Krem:
1,5 szklanki mleka
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła lub margaryny mlecznej (może być pół na pół)

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
2 opakowania galaretki agrestowej
2 pomarańcze

2/3 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną, zrobić budyń. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta. Pomarańcze obrać jak najdokładniej, poszarpać na małe kawałki  i rozłożyć na warstwie kremu, następnie zalać tężejącą galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu. Z wierzchu zdjąć "skórkę" z biszkoptu (koniecznie) i posypać cukrem pudrem. Schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense