Ładne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji.
Ciasto:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kakao
Z podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać kakao.
Masa serowa:
1/2 kg sera
12,5 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć.
Piana:
4 białka
2 łyżki cukru
1/2 opakowania kisielu
Z białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać.
W oryginalnym przepisie są 4 białka. Ja dodaję jeszcze 2, które zostają po zrobieniu ciasta, do tego odpowiednio 3 zamiast 2 łyżek cukru i całe opakowanie kisielu. Używam wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe.
Dodatkowo:
powidło
cukier puder do posypania
Jasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłem, zetrzeć ciemną część ciasta, wyłożyć masę serową, na to pianę. Następnie zetrzeć drugą część ciemnego ciasta. Upiec w temp. 18 stopni, około 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Witaj:) Przypadkowo dziś trafiłam na twój serniczek:) Jak go zobaczyłam to taka naszła mnie ochota, że już piecze się w piekarniku:) kiedyś często robiła go moja mama i wiem, że jest przepyszny:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się przywołać miłe wspomnienia. Mam nadzieję, że ciasto wyszło równie pyszne jak u mamy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZobaczymy jak mi wyjdzie ale jest spoko .
OdpowiedzUsuńA ile tych powideł? I jaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuń