AdSense

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Harataniec

Ładne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji.
Ciasto:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kakao

Z podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać kakao.

Masa serowa:
1/2 kg sera
12,5 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć.

Piana:
4 białka
2 łyżki cukru
1/2 opakowania kisielu

Z białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać.
W oryginalnym przepisie są 4 białka. Ja dodaję jeszcze 2, które zostają po zrobieniu ciasta, do tego odpowiednio 3 zamiast 2 łyżek cukru i całe opakowanie kisielu. Używam wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe.

Dodatkowo: 
powidło
cukier puder do posypania

Jasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłem, zetrzeć ciemną część ciasta, wyłożyć masę serową, na to pianę. Następnie zetrzeć drugą część ciemnego ciasta. Upiec w temp. 18 stopni, około 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Witaj:) Przypadkowo dziś trafiłam na twój serniczek:) Jak go zobaczyłam to taka naszła mnie ochota, że już piecze się w piekarniku:) kiedyś często robiła go moja mama i wiem, że jest przepyszny:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że udało mi się przywołać miłe wspomnienia. Mam nadzieję, że ciasto wyszło równie pyszne jak u mamy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zobaczymy jak mi wyjdzie ale jest spoko .

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile tych powideł? I jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń

AdSense