AdSense

piątek, 25 kwietnia 2014

Kostki kokosowe

Wśród wielu przepisów na kostki kokosowe i kudłacze ten uważam za najlepszy. Znalazłam go na blogu "Moje wypieki". Od tej pory często z niego korzystam. Kostki pięknie się prezentują obok innych ciast i ciasteczek. Stanowią doskonałą ozdobę każdego stołu.


Ciasto: 
25 dag g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie(16g) cukru wanilinowego
2,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka
 
Masło, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić. Dodać jajka i żółtka, zmiksować na jednolitą masę. Dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.
Polewa:
12,5 dag masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
10 łyżek cukru
3 - 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki ogrzewać na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej polewy.
Do obtaczania:
30dag wiórków kokosowych
Wystudzone ciasto pokroić. Każdą kostkę zamoczyć w polewie, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense