AdSense

poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasto z makiem i kokosem

Ucierane ciasto z makiem i kokosem, idealne na każdą okazję. Jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się to ciasto w moim domu prawie na każde święta. Teraz wraca do łask.


Ciasto:
4 jajka
20 dag cukru pudru
2 szklanki mąki
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Warstwa makowa:
20 dag maku
2 łyżki miodu
2 jajka
3-4 łyżki cukru
olejek migdałowy i waniliowy

Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek.

Warstwa kokosowa:
6-7 białek
20 dag cukru
20 dag kokosu

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Połączyć z kokosem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, na to masę makową i równą warstwą kokos. Teraz najtrudniejsze zadanie, czyli rozprowadzenie pozostałego ciasta, które jest dość gęste. Ja robię to w ten sposób, że nakładam łyżeczką delikatnie małe kupki ciasta, a następnie rozciągam je przy pomocy widelca. Jakoś się udaje.
 

Ciasto piecze się w temp. 180 stopni, ok. 50 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem lub udekorować stróżkami polewy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense