Ciasto:
4 jajka
20 dag cukru pudru
2 szklanki mąki
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Warstwa makowa:
20 dag maku
2 łyżki miodu
2 jajka
3-4 łyżki cukru
olejek migdałowy i waniliowy
Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek.
Warstwa kokosowa:
6-7 białek
20 dag cukru
20 dag kokosu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Połączyć z kokosem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, na to masę makową i równą warstwą kokos. Teraz najtrudniejsze zadanie, czyli rozprowadzenie pozostałego ciasta, które jest dość gęste. Ja robię to w ten sposób, że nakładam łyżeczką delikatnie małe kupki ciasta, a następnie rozciągam je przy pomocy widelca. Jakoś się udaje.
Ciasto piecze się w temp. 180 stopni, ok. 50 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem lub udekorować stróżkami polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz