Dobrze wszystkim znana zebra. Miała być z różowym paskiem i jabłkiem. Zamiast na dwie podzieliłam ciasto na trzy części: jedną z kakao, jedną z różowym kisielem i jedną bez dodatków. Jak widać na zdjęciach różowy pasek gdzieś przepadł, choć w smaku czuć dodatek kisielu.
5 jajek
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Po 2 łyżki mąki, kakao, kisielu wiśniowego
jabłko pokrojone w drobną kostkę lub inne owoce
Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodawać porcjami pozostałe składniki. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel. Wylewać do formy na przemian małe porcje ciasta z każdego koloru. Na cieście ułożyć owoce, lekko zatopić. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz