AdSense

czwartek, 8 maja 2014

Placek drożdżowy z budyniem

Tym razem nie chodziło mi o wysoką, puszystą drożdżówkę, a właśnie o placek. Taki sobie mięciutki, średnio wysoki, pokryty budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem.

Ciasto drożdżowe:
ok. 1/2 kg mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/4 kostki margaryny
1 jajko

Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko

Ponadto:
1/2 litra mleka
duży (na 3/4 L mleka) budyń o dowolnym smaku
3 łyżki cukru

Mąkę wymieszać w misce lub garnku z trzema łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka w mące wkruszyć drożdże, posypać je łyżką cukru i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć pokrywką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyraźnie zwiększy objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Uformować prostokąt (ok.32x25) i wyłożyć do foremki. Ja użyłam dużej blachy z pieca, którą wyłożyłam matą silikonową. Jeżeli nie używamy maty formę trzeba wysmarować tłuszczem. W tym czasie można już włączyć piekarnik na 180 stopni.
Ugotować budyń, używając 1/2 litra mleka i gorący wyłożyć na ciasto.  Posypać kruszonką.

Przygotowanie kruszonki:
Margarynę roztopić i ostudzić, dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę.

Ciasto z ciepłym budyniem szybko podrośnie. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense