AdSense

czwartek, 15 maja 2014

Słodko-kwaśne kotlety drobiowe.

Znakomita przekąska. Przepis podpatrzony na Smaczny.pl. od Jolci. Gorąco polecam. Na moim stole gości bardzo często, prawie na każdej imprezce. Koszt przyzwoity, łatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis.


2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną wg. poniższego przepisu:

 2 szklanki wody
 3 ziarenka ziela angielskiego
 2 listki laurowe
 1/3 szklanki octu
 4 łyżeczki cukru
 szczypta soli

Wymienione składnik zagotować.

 kilka łyżek oleju
 3 średniej wielkości 
 1 marchew
 mały przecier pomidorowy "Pudliszki"

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować.
Naczynie z kotlecikami w zalewie pozostawić w lodówce do następnego dnia. Podawać na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense