2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną wg. poniższego przepisu:
2 szklanki wody
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/3 szklanki octu
4 łyżeczki cukru
szczypta soli
Wymienione składnik zagotować.
kilka łyżek oleju
3 średniej wielkości
1 marchew
mały przecier pomidorowy "Pudliszki"
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować.
Naczynie z kotlecikami w zalewie pozostawić w lodówce do następnego dnia. Podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz