AdSense

poniedziałek, 23 marca 2015

Babka piaskowa

Klasyczna babka piaskowa, łaciata. Odkurzony przepis ze starego zeszytu.

4 jajka
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Żółtka zmiksować z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami margarynę. Gdy masa będzie bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Drugą część ciasta połączyć z kakao, wyłożyć na jasne ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Obsypać cukrem pudrem lub oblać polewą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense