AdSense

poniedziałek, 23 marca 2015

Sernik "Ptasie mleczko" karmelowe

             Karmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo.


Ciasto:
biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu

Masa Serowa:
1 kg serka naturalnego
1 - 1,5 szklanki cukru
200 g masła
250 g margaryny mlecznej
1 opakowanie (50g) żelatyny
1 opakowanie (460g) masy krówkowej o smaku tradycyjnym
1 szklanka mleka
2 opakowania herbatników np. Szkolnych

Do dekoracji:
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka

 Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser, a następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą.

4 komentarze:

  1. Lekki jak chmurka, musiał smakować nieziemsko dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki to serek naturalny?homo,twaróg czy co???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam serka naturalnego "Vitello" z Biedronki, opakowanie (wiaderko) 1 kg

      Usuń
  3. Zrobiłam,ale nieco zmodyfikowalam, zamiast biszkoptu, użyłam na spód owych herbatnikow, a między warstwy pokrojone w plastry ptasie mleczko czekoladowe,teraz się chłodzi...

    OdpowiedzUsuń

AdSense