AdSense

piątek, 13 marca 2015

Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką

            "Topielec" w wersji z powidłem i kruszonką. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego numeru "Poradnika Domowego". W oryginale bez dodatków i bez kruszonki.


25 dag margaryny
3 szklanki mąki
4 jajka
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:
powidła lub owoce

Kruszonka:
1/4 kostki margaryny (rozpuścić i ochłodzić)
po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko

Z margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą silikonową, w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense