Ciasto:
25 dag margaryny
2 jajka + 5 żółtek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
5 białek
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 łyżka budyniu o smaku tofii
10 dag chałwy
1 puszka brzoskwiń
cukier puder
Margarynę z żółtkami i cukrem bardzo dobrze utrzeć. Nadal ucierając dodać po jednym 2 jajka i olej. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę 23x32. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z budyniem i kokosem. Na końcu wkruszyć chałwę, lekko wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na ciasto. Ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Łyżeczką nakładać pozostałe cisto, lekko rozprowadzić. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Mmm, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wygląda całkiem fajnie, a przy tym nie wymaga dużego nakładu pracy. Polecam.
OdpowiedzUsuń