Biszkopt upieczony wg dowolnego przepisu z 6 -8 jajek.
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie ciastek Regionalnych lub podobnych
truskawki
pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
2 łyżki soku z limonki
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone i sokiem z limonki. Biszkopt przekroić na dwa krążki. Każdy nasączyć syropem z wody i cukru. Na pierwszy krążek wyłożyć 1/3 masy, powciskać połamane drobno ciastka i połówki truskawek, przykryć drugą częścią masy i drugim krążkiem ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Udekorować truskawkami i czekoladą. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Mmm, wyborny :)
OdpowiedzUsuńNo tak, ciasta z owocami, a już truskawkami zwłaszcza na ogół są kuszące. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń