Kruche, pyszne ciast z owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel.
0,5 kg mąki
5 jajek
5 dag smalcu
25 dag margaryny
niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże (64g) opakowanie kisielu wiśniowego
1 kg wiśni (pozbawić pestek)
5 + 3 łyżki cukru (do białek i do kisielu)
Margarynę i smalec posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (34x26). Na cieście ułożyć wiśnie. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru. Gdy piana jest dobrze ubita, nie przerywając ubijania wlewać powoli gorący, świeżo ugotowany( zgodnie z przepisem na opakowaniu) kisiel. Powstałą piankę rozprowadzić na wiśniach. Zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawe z tym kisielem, będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem ugotowałam kisiel przez pomyłkę bo nie przeczytałam dokładnie przepisu. Wyrosła efektowna pianka i tak się przyjęło.
OdpowiedzUsuń