Myślę, że nie ma potrzeby powielać kolejny raz przepisu na placki ziemniaczane. Można go znaleźć np tutaj
1 podwójna pierś z kurczaka
2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (używam Kamis)
kilka łyżek oleju
1 mały jogurt grecki
2-3 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
2-3 spore ząbki czosnku
pieprz
1 ogórek wężowy
Zaczynamy od przygotowania mięsa i sosu czosnkowego.
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa. pozostawić na godzinę w lodówce, po czym przesmażyć. Odstawić.
Wymieszać jogurt, śmietanę, majonez i zmiażdżony czosnek. Przyprawić pieprzem. Ogórek zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku, połączyć z sosem czosnkowym. Można też zrezygnować z dodawania ogórka i podać placki z dowolną, ulubioną surówką lub ogórkiem konserwowym.
Usmażyć placki ziemniaczane. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane kawałeczkami mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz