AdSense

piątek, 18 sierpnia 2017

Diabelski schab w panierce

         Niby zwykły, panierowany schab, a jednak trochę inny. Przepis powstał z modyfikacji przepisu na karkówkę podpatrzonego na blogu Di gotuje . Tak przygotowany schab często gości na naszym stole. Przepis jest niezwykle praktyczny, gdyż mięso może sobie trochę poleżeć w marynacie. Po usmażeniu jest pyszne i kruche.



1 kg schabu
bułka tarta
smalec do smażenia

Martnata:
2 jajka
1 łyżka majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy typu Vegeta
1 łyżka pieprzu

          Mięso pociąć na niezbyt grube plastry, przepuścić przez kotleciarkę lub rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej płaty mięsa, tak aby wszystkie były dokładnie obtoczone w marynacie. Miskę przykryć i umieścić w lodówce do następnego dnia. W oryginalnym przepisie mięso leży w marynacie 2 do 3 dni, ja zazwyczaj przygotowuję z dnia na dzień. Bezpośrednio po wyjęciu z marynaty panierować kotlety w bułce tartej, po czym usmażyć na smalcu na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense