1 duża cebula
1 papryka
1 nieduża cukinia
10 pieczarek
4 spore marchewki
Pół niedużej kapusty pekińskiej
przyprawa pikantna do grila
sos amerykański lub majonez
olej rzepakowy
Vegeta, sól, pieprz
Mięso pokroić na kotlety, przekręcić przez kotleciarkę lub lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Pozostałe warzywa pokroić: cebulę w piórka, paprykę w paski, cukinie w półplasterki, kapustę posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w ósemki. Wszystko razem wymieszać, przyprawić vegetą, pieprzem i przyprawą do grila. blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć połowę warzyw. Ułożyć kotlety, przykryć pozostałymi warzywami, skropić olejem. Blachę nakryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię. Całość posypać startym żółtym serem, polać sosem amerykańskim lub majonezem. Piec do zrumienienia (około 40 minut) w temperaturze180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilkanaście minut.
Wow mega schabik, coś czuję, że mój mąż pokocha ten przepis :P
OdpowiedzUsuńPiekarnik góra-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńU mnie góra-dół. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja! Muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam. Radzę nie żałować przyprawy.
OdpowiedzUsuń