Ciasto:
250 g margaryny
250 g margaryny
5 jajek
250 g cukru
35 dag mąki
3 łyżki
śmietany
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 opakowanie
cukru wanilinowego
3 łyżki kakao
1 kg jabłek
Forma 25x34 wyłożona papierem do pieczenia
Forma 25x34 wyłożona papierem do pieczenia
Margarynę
utrzeć z cukrem. W tracie ucierania dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, a na końcu
pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao. Ciemne ciasto wyłożyć do formy. Obrane jabłka zetrzeć na
grubej tarce bezpośrednio na ciasto. Delikatnie, małymi porcjami
wyłożyć na jabłka jasne ciasto. Piec około 40 minut w
temperaturze 180o. Upieczone ciasto wystudzić, a
następnie oblać lukrem.
Lukier:
200 g cukru
3 łyżki rumu
2 łyżki wody
2 łyżki masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz