Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g margaryny Kasia
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
2 opakowania Śnieżki
3 opakowania serka Bieluch
200 ml mleka 3,2%
1 -2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu malinowego
40 dag malin
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 wafelki Prince Polo Classic XXL
Posiekać mąkę z margaryną, dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść palcami kruszonkę. Połowę wysypać na dno blachy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ucisnąć. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Maliny wymieszać z dżemem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na podpieczonym cieście, wysypać pozostałą część kruszonki. Piec jeszcze około 40 minut. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ubić śnieżkę ( 2 opakowania na 200 ml mleka). Połączyć z serkiem. Dodać cukier puder. Miksować jeszcze krótką chwilę wlewając wystudzoną żelatynę. Gotowy krem od razu wyłożyć na wystudzone ciasto. Posypać obficie posiekanymi wafelkami Prince Polo. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz