Składniki na biszkopt:
5 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
ok 300 g wiśni (truskawek lub malin)
4 białka
200g kokosu
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Przestudzić.
Na upieczony biszkopt wyłożyć odsączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Syrop rozcieńczyć zimną wodą do objętości 3 szklanek. Wiśnie pozbawić pestek i ułożyć między kawałeczkami brzoskwiń. Dwie szklanki rozcieńczonego syropu zagotować dodając 3 łyżki cukru. W pozostałym płynie rozmieszać budynie śmietankowe, wlać na wrzątek, wymieszać. Gdy budyń zgęstnieje, gorącym zalać owoce. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć z kokosem, po czym wyłożyć na budyń, wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Przestudzone ciasto można udekorować strużkami polewy czekoladowej.
Polewa:
1/8 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 kopiasta łyżeczka kakao
Wszystkie składniki umieścić w niewielkim naczyniu. Ogrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz