7 żółtek
250 g margaryny
4 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczeni
2 łyżki śmietany 18%
Pianka:
7 białek
1,5 szklanki cukru
budyń smietankowy 1 duży+1 mały
200g kokosu
2/3 szklanki oleju
400 g wiśni
cukier puder
Z podanych składników zrobić palcami kruszonkę. Połowę wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną papierem. Podpiec około 15 min ut w temperaturze 180 stopni. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać proszek budyniowy, a po chwili wlewać strużką olej. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piankę rozłożyć równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, obsypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz